Vanliga frågor och svar

På den här sidan har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna. Hittar du inte ett svar på just din fråga är du välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post – våra kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.

 

Material

Hur stora objekt kan jag laserskära?

Cotter.se kan du beställa laserskärning i tre standardstorlekar: A4, A2 och A1. För vissa material kan vi skära i ännu större skivor. Våra största plattor är 2 200 x 3 200 mm. Läs mer om vilka storlekar vi erbjuder laserskärning i för våra olika material här. Om du vill laserskära i ännu större skivor, eller har andra speciella önskemål, är du välkommen att ringa eller mejla oss. Våra kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.


Kan jag använda mitt eget material för laserskärning?

Det kan vi ordna i vissa fall. Som praxis använder vi enbart de material vi har på vårt lager, men vi älskar att experimentera så om du önskar att använda ditt egna material är du välkommen att ringa eller mejla oss så kan vi diskutera dina möjligheter.  


Hur mycket material tar lasern bort?

Laserstrålen har en diameter på 0,1 – 0,4 mm. Med andra ord gör lasern ett spår där den skär på 0,1 – 0,4 mm. Ritar du exempelvis en fyrkant på 50 x 50 mm kommer den bli omkring 49,75 x 49,75 mm när den har skurits i ett 3 mm tjockt material. Hur mycket som tas bort beror på material och tjocklek. 

Då laserstrålen fokuserar på en specifik punkt vid laserskärningen får kanterna ofta en vinkel på 3 – 4 grader. Det betyder att det tas bort lite mer material på ovansidan av plattan än på undersidan. Med andra ord är kanten alltså 3-4 grader sned. Detta är nästan osynligt i tunna material, men kan ses lite tydligare i material som är över 6 mm tjocka. Ta alltid hänsyn till detta genom att beställa en mindre prototyp innan du gör en stor beställning.


FILER

Kan jag använda handritade teckningar eller bilder från nätet?

Vi kan tyvärr inte ta emot alla typer av filer. Din fil måste innehålla en vektorbaserad ritning. Därför kan inte bilder och textdokument användas. Har du inte något ritprogram föreslår vi programmet Inkscape, som kan hämtas gratis här https://inkscape.org. På sidan finns dessutom bra tips på hur du kommer igång i programmet. 


Kan ni hjälpa mig med min ritning?

Om du inte är van vid att skapa dina egna ritningar på datorn kan vi göra det åt dig för en kostnad. Minimumpris är 350 kr. inkl. moms. Mejla oss på [email protected] om du önskar designhjälp så hittar vi den bästa lösningen.


Vad är en vektorfil?

Vektorgrafik är figurer som är uppbyggda av punkter, linjer och kurvor som tillsammans beskriver en bild. Vektorgrafik är väldigt populärt och används för många olika ändamål då filtypen är mycket enkelt att redigera. Formatet är även skalbart och resultatet tar inte mycket plats. Vår laser följer linjerna i vektorerna och därför måste filerna vara vektorbaserade.

När du tar fram tid vektorbaserade ritning rekommenderar vi antingen Adobe Illustrator eller gratisprogrammet Inkscape.


Vad är minimumavståndet mellan de olika objekten i filen?

Tänk på att lasern tar bort lite material när den skär. Skärlinjen är cirka 0,25 mm bred. Det betyder att om du ritar dina olika objekt för nära varandra, riskerar du att bränna bort materialet mellan dem. En bra tumregel är att inte rita objekten närmare varandra än tjockleken på plattan. T.ex: minst 1 mm avstånd mellan objekt vid laserskärning i 1 mm kartong. Dock rekommenderar vi ett minimumavstånd i plast på 5 mm då skivorna har en tendens att slå sig.


Hur markerar jag vad som ska skäras eller graveras?

Du gör linjerna i två olika färger så att du sedan kan välja vad som ska användas till laserskärning och vad som ska användas till lasergravering när du laddar upp din fil. Läs mer om hur du förbereder din fil för laserskärning och lasergravering i vår guider för Illustrator och Inkscape.


PRISER

Vad kostar det?

När du beställer hos oss betalar du för skärtiden samt materialet. Skärtiden beror bland annat på hur många meter du ska skära och i vilket material. När du laddar upp din fil och väljer material får du direkt ett pris baserat på skärtiden och materialet. Du kan läsa mer om vår prisberäkning här.


Vad kostar det att få designhjälp?

Behöver du ritningshjälp med din designidé kan du maila oss. Det kostar inte något att kontakta vår designservice för enklare frågor om din ritning, men om ett mer omfattande ritarbete ska utföras kostar det 585 kr/timme exkl. moms. Du får alltid en tidsuppskattning innan vi börjar.


LEVERANSTID

När får jag min produkt?

Laddar du upp och beställer via Cotter.se är din beställning vanligtvis klar inom tre arbetsdagar. Specialbeställningar och beställningar i metall tar dock lite längre tid.


Erbjuder ni expressleverans?

När du beställer laserskärning hos oss kan du välja expressleverans mot ett pålägg. 

 

Specialbeställningar, stora beställningar samt beställningar i metall tar vanligtvis lite längre tid, men vi kan i vissa fall även erbjuda expressleverans för dessa typer av beställningar. Tveka inte på att mejla eller ringa oss för att berätta om dina önskemål så försöker vi möta dina behov. 


OM OSS

Vilka står bakom Cotter.se?

Cotter.se ägs och drivs av Copenhagen Fabrication ApS som grundades 2011 av arkitekten Jarl Vindnæs och ingenjören Jacob Guldberg. Företaget startades med syftet att göra vägen från idé till produkt så kort som möjligt för designers, arkitekter eller kreativa personer som vill se sina idéer förverkligade.


 

INNEHÅLL

 • MATERIAL
  • Hur stora objekt kan jag laserskära?
  • Kan jag använda mitt eget material för laserskärning?
  • Hur mycket material tar lasern bort?
 • FILER
  • Kan jag använda handritande teckningar eller bilder från nätet?
  • Kan ni hjälpa mig med min ritning?
  • Vad är en vektorfil?
  • Vad är minimumavståndet mellan de olika objekten i filen?
  • Hur markerar jag vad som ska skäras eller graveras?
 • PRISER
  • Vad kostar det?
  • Vad kostar det att få designhjälp?
 • LEVERANSTID
  • När får jag min produkt?
  • Erbjuder ni expressleverans?
 • OM OSS
  • Vilka står bakom Cotter.se?