LASERSKÄRNING I METALL – 1017 REGLER

– för bästa resultat när du ska laserskära i metall och stål 

Laserskärning i metall skiljer sig från laserskärning i andra material och vi rekommenderar därför att du noggrant läser följande tips innan du gör din första beställning.

 
1. Delar och skärning

Vi återvinner resterna efter laserskärning i metall. Det innebär att du enbart får dina delar och inte det resterande materialet. På så sätt blir paketet lättare och frakten billigare.

Vi ser alltid till att 100% av det kvarvarande materialet återvinns på ett miljövänligt sätt.

 


2. Automatisk fästning av små föremål


På grund av det höga syretrycket i maskinen under laserskärningen, fastnar ofta delar mindre än 80 mm automatiskt på plattan.

Innan laserskärningen kommer maskinen försiktigt att skapa små broar som håller plattan på plats under laserskärningen. 

Efter skärningen kan broarna lätt brytas av och de små delarna kan enkelt avlägsnas från objektet. 

  • Det kan förekomma små märken som enkelt kan avlägsnas med en fil. 
  • Vid skärning av många små delar får du som kund restdelarna.3. Lead in / laserstrålen

Laserskärning i metall skiljer sig från laserskärning i t.ex: akryl och trä då metallen smälter under laserskärningen. För att säkerställa bästa möjliga precision laserskär strålen alltid ett par mm utanför skärlinjen.  

Observera att maskinen ser alla “inre” delar av din design som restmaterial. Med fyllningsfärg indikerar du vad som är delar av din design och vad som är restmaterial. Se mer under punkt 7.4. Endast utfyllda linjer

När vi laserskär i metall är det mycket viktigt att alla vektorlinjer och kurvor är helt utfyllda, annars vet inte maskingen var den ska placera laserstrålen. Är linjerna inte utfyllda kan vi inte garantera att det skärs korrekt.5. Kurvor

När du förbereder din ritning för laserskärning är det viktigt att du enbart använder “släta” kurvor. Korta, raka linjer är inte optimalt för laserskärning i metall. Försök att använda så få punkter som möjligt vid kurvor.6. Delade linjer

Användning av delade linjer görs inte med fördel vid laserskärning i metall. Håll därför minst 10 mm mellan delarna. 7. Fyllningsfärg

Med fyllningsfärg indikerar du vad som är del av din design och vad som är restmaterial. Se till att du klargör detta tydligt så laserstrålen kan skära på rätt platser.

Du väljer själv vilken färg du vill använda, men undvik vit. Beräkna pris på några sekunder

Det tar enbart ett par sekunder att ladda upp din fil och få pris för laserskärning i koppar, mässing, aluminium, stål och rostfritt stål.

Efter beställning har vi din order färdigbehandlad och redo att skickas inom 7 arbetsdagar.

Beräkna nu


Laserskärning i metall – F.A.Q


Den minsta storleken för delarna i din ritning är 20x20mm.
Den största storleken för delarna i din design är 3000x1500mm.
Kom ihåg att ta höjd för plattans storlek när du tar fram din ritning.
Ja, med Cotter kan du beställa enbart ett objekt om det är det du efterfrågar. Tänk på att du alltid betalar för hela plattan vi laserskär från. Vi kan dessvärre inte laserskära i samma platta två gånger. Eventuella rester återvinns. Var därför noga med att fylla plattan så du inte slösar bort material.
Maskinen tar höjd för bredden på skärspåret genom att skära på yttersidan av linjerna i din ritning. Det innebär att din design kommer i storleken du ritat den i. Därför behöver du inte ta höjd för skärlinjens bredd när du förbereder din fil.

Metallplattor är mycket tunga och därför förekommer ibland små repor på ytan. Det kan bland annat uppstå från manuell hantering eller när robotarmarna lyfter plattan. Vissa material (så som mässing, rostfritt stål och koppar) levereras med plastfolie på ena sidan som enkelt tas bort.
Tyvärr är det inte möjligt. Vi använder enbart material från vårt egna lager och kan på detta sätt arbeta effektivt och hålla ner kostnaderna för våra kunder.
Alla ritningar måste alltid laddas upp som vektorfiler. Undvik kurvor bestående av linjesegment då det blir dyrare eftersom att skärtiden blir längre.
Se till att ladda upp din fil i skala 1:1. Dubbelkolla gärna din fil innan beställning.
Vi godkänner pdf, ai, dxf, dwg. Se till att att alla filer innehåller vektorgrafik.
Kom ihåg att ta bort eventuella dubbellinjer i din design för bästa resultat.
När du har laddat upp din fil och ser streck som inte ingår i din design kan det bero på dolda linjer i din ritning. Se till att ta bort dessa innan beställning.
Maskinerna kan inte skära filer med delade linjer. Se därför till att alltid placera dina delar med minst 10 mm mellanrum.
Alla delar ska hållas inom vårt “safe area”, dvs ca. 10 mm från den yttre kanten på plattan. På detta sätt får maskinen utrymme för korrekt skärning om plattan sitter något snett i maskinen.

Pris baseras på skärtid + material och du betalar alltid för hela plattan oavsett hur stora dina delar är. Försök därför att alltid utnyttja en så stor del av plattan som möjligt.
Produktionstiden vid laserskärning i metall är lite längre än för andra material. Du får därför räkna med minst 7 arbetsdagar från att du mottagit orderbekräftelsen. Det är tyvärr inte inte möjligt med expressleverans för laserskärning i metall.
Ja, det är möjligt. Uppmärksamma att produktionstiden i detta fall blir 7 arbetsdagar för samtliga material. Observera att vi skickar materialen i två olika paket och det kan därför vara olika leveranstider på paketen.