Förbered fil – Inkscape


Nedan har vi tagit fram en guide med de viktigaste sakerna du bör tänka på för att din ritning ska vara klar för laserskärning. Denna guide är gjord med utgångspunkt i gratisprogrammet Inkscape, men det är inte ett krav att du använder just det programmet. Du kan hämta Inkscape här. Du hittar vår guide för Adobe Illustrator här.

 

 

FILTYPER OCH STORLEKAR

Din fil måste innehålla vektorbaserad grafik och sparas som PDF, ai, svg, dxf eller dwg.

Bilder och textdokument kan tyvärr inte användas.

Våra standardstorlekar är A4, A2 och A1. Kan du hålla din ritning inom dessa storlekar har du många möjligheter med våra material.

Utvalda material erbjuder vi även i större storlekar än A1. Se vår materiallista för exakta storlekar för våra olika material.

 

ÅDERRIKTNING PÅ TRÄ

Har du önskemål vad gäller åderriktningen i träet och i din design, får du gärna berätta detta för oss genom att göra en pil i din fil som visar hur vi ska vända skivan. Berätta gärna i kommentarsfältet när du beställer ifall du har särskilda preferenser.

 

KONVERTERA TEXT TILL LINJER

Outline:a all din text. Systemet kan inte läsa teckensnitt.

Om du vill skära ut text ska den först konverteras till linjer. Välj den text du vill konvertera till vektorer. Gå in under Path > Object to Path.

Inkscape-guide_Tekst-1

Du har nu redigerbara vektorlinjer som lasern kan läsa.

Inkscape-guide_Teskt-2

 

BREDDA LINJERNA

Lasern läser inte tjocklek på linjer och ser därför inte skillnad på tjocka och tunna linjer.

Har du skapat en design där du gärna vill ha din markering skuren som en form och inte som en linje, ska du först utvidga den med Inkscapes funktion “Stroke to Path”.

Här har vi ritat en cirkel med en markering på 10 pt utan fyllning. Det är meningen att den ska skäras som en ring och inte som en cirkel och därför måste den utvidgas. Markera objektet och gå in under Path > Stroke to Path.

Inkscape-guide_Udvid-streg-12

Istället för en cirkel med en viss tjocklek har vi nu en ring. Som sista steg skapas en markering utan fyllning och din vektorfil är redo för skärning.

Inkscape-guide_Udvid-streg-2

 

KONTROLLERA LINJERNA

Dolda linjer kan orsaka problem när du beställer. Ta bort eventuella dolda linjer innan du laddar upp din fil.

Lasern skär enligt de streck som du har ritat, och ignorerar eventuella visuella effekter som du har lagt ovanpå. Se därför alltid till att kontrollera de “råa” strecken innan du sparar.

Illustrator-guide_Tjek-streger

 

 

Gå in under View > Display mode > Outline.

Lägg märke till hur en fyrkant med vit fyllningsfärg används för att täcka linjerna visuellt i exemplet ovan. Lasern kommer att se och skära linjerna även om de täcks. Se därför till att klippa bort eventuella överflödiga linjer innan du laddar upp filen.

STÄLL IN DINA FÄRGER

Varje typ av bearbetning måste ha sin egen färg.

Innan vi vet vilka linjer du vill ha laserskurna och lasergraverade, samt vilka som ska ignoreras, är det viktigt att linjerna har olika färger.

När du laddar upp väljer du vad som ska göras med de olika linjefärgerna i din fil. Det är inte viktigt vilken färg du använder, bara att man kan se en tydlig skillnad på dem samt att du indikerar hur respektive färg ska bearbetas. Nedan kan du se exempel på hur du väljer vad som ska laserskäras, linjegraveras eller rastergraveras.

Bara laserskärning: 1 linjefärg

Skärfil

skaering

 

Produkten

1 stregfarve, skaering

 

 

Laserskärning och linjegravering: 2 linjefärger

Skärfil

streggravering og skaering

 

Produkten

2 stregfarver

 

 

 

Laserskärning, linjegravering och rastergravering: 2 linjefärger och 1 fyllnadsfärg

Skärfil

streg-,fladegravering og skaering

 

Produkten

3 stregfarver

 

LINJEGRAVERING OCH RASTERGRAVERING

När du laddar upp din fil kan du välja mellan lätt, medium och kraftig. Nedan kan du se hur de ser ut.

 

Lätt, medium och kraftig linjegravering i björkplywood.

streggravering

 

 

Lätt, medium och kraftig rastergravering i björkplywood.

fladegravering

Precis som bilden visar blir det markering i materialet efter kraftig rastergravering. Vid rastergravering i trä kan de värsta markeringarna tas bort genom lätt slipning. I akryl kan du ta bort dem med en fuktig trasa.

 

DELA LINJER OCH KONTROLLERA DUBBELLINJER

Ta bort alla dubbellinjer det ger ett bättre resultat och ett billigare pris.

Ska du skära flera olika objekt med raka kanter kan du spara skärtid och därmed pengar om du placerar dina objekt så att de delar skärlinje. Att dela linjer är ett bra sätt att spara pengar på, men tänk på att det bästa resultatet ofta fås genom att lägga varje objekt för sig med ett minimumavstånd på 3 – 5 mm.

Har du dubbellinjer i din fil, betalar du dubbelt för laserskärningen eftersom vi skär två gånger på samma linje. Kontrollera därför om du har dubbellinjer och radera dem innan du sparar din fil för uppladdning.

Når du ritar en figur i Inkscape ska du först och främst göra om den till “paths”, så att lasern kan förstå den och du kan redigera den. När du har ritat en figur, går du in under “Path > Object to Path”. På så sätt får du en figur som går att redigera.

Inkscape-guide_Del-streger-3

Om du vill dela linjer mellan två figurer ska du radera den ena linjen då lasern annars laserskär två gånger i samma linje. Det gör du genom att välja verktyget “Nodes” (F2) och markera hörnpunkterna runt linjen som ska raderas. När de har markerats trycker du på “Delete segment between two non-endpoint nodes” (visas nedan).

Inkscape-guide_Del-streger-4

Till sist raderar du figurerna på plats, så att de delar längden från den ena figuren.

Inkscape-guide_Del-streger-11

 

I exemplet nedan kan du se priset på laserskärning i 3 mm svart akryl (priset är utan uppstart och material).

 

Inkscape-guide_Del-streger-2

 

 

PLACERING AV OBJEKT

Vill du vara säker på att din design blir laserskuren på korrekt sätt, bör du hålla dig inom 5 mm från plattans kant (markerat med grått i våra mallar). Håller du dig inom den gränsen kan du vara säker på att din design får plats på arbetsytan. Tänk på att läsaren skär i 1:1 – det vill säga att om du exempelvis ska använda en design på 25 mm x 30 mm, är det den storleken ritningen ska ha i din fil.

Illustrator-guide_Placering

 

AVSTÅND MELLAN OBJEKT

Tänk på att lasern tar bort material när den skär. Det betyder att om du lägger dina objekt för nära varandra, riskerar du att bränna bort materialet mellan dem. En bra tumregel är att inte lägga objekten närmare än ett avstånd som motsvarar materialets tjocklek, exempelvis 1 mm avstånd mellan objekten för laserskärning i 1 mm kartong. Dock rekommenderar vi ett minimumavstånd i plast på 5 mm då skivorna har en tendens att slå sig.

Alla material uppför sig olika, så testa gärna materialet genom att göra en prototyp innan du gör en större beställning. Se mer information om våra olika material i vår materiallista.

Små objekt på 5×5 mm fångas lätt upp av lasermaskinens naturliga sug. Därför kan vi inte garantera att så små material kommer med.

 

UTNYTTJA UTRYMMET

Om du har många små objekt kan det löna sig att på förhand lägga upp dem i din fil så att de utnyttjar utrymmet på bästa sätt. På så sätt kan du spara pengar på materialet eller få plats för extra objekt på arbetsytan. Tänk dock på att de inte får ligga för tätt. Se rekommendation för avstånd mellan objekt ovan.

Illustrator-guide_Udnyt

 

SPARA DIN FIL

Gå in under “File > Save As”.

Inkscape-guide_Gem-1

Välj PDF, namnge din fil och klicka på “Save”. En dialogruta visas och här klickar du bara på “OK”.

Inkscape-guide_Gem-2

Nu är din fil klar att laddas upp.

Program

  • adobe-illustrator-logo-_20
  • inkscape-logo-70

Mallar

Vi rekommenderar att du laddar ner och använder våra mallar när du laddar upp din fil på Cotter.se. Det är inte nödvändigt utan snarare ett praktiskt hjälpmedel.

Hämta mallar