Självlåsande montering i akryl

Ska du göra en design i akryl och gärna vill slippa lim visar vi här hur du kan göra självlåsande montering. Akryl ska behandlas annorlunda än trä när du gör monteringar eftersom materialet är skört och kan gå sönder när det utsätts för tryck.

Akryl är väldigt känsligt i inåtgående hörnor. Det gäller både i montering och generellt. Kan du runda hörnorna lite kommer det göra mycket för stabiliteten. I monteringen kan du göra som på illustrationen nedan: små cirklar i hörnorna. Ju större radie, desto stabilare blir de.

 

Hjoerneradius-550x290

 

För att monteringarna ska fästa måste du kompensera för det material som lasern tar bort (i akryl kan du räkna med cirka 0,15 mm skärbredd). Det vill säga att öppningar ska göras lite mindre än bredden på det material som det ska monteras med. För material som är 3 mm ska de ritas som 2,7 mm öppning. Därutöver kan du på samma sätt som vi visar i vår guide till självlåsande monteringar i trä göra bågar som visas i illustrationen nedan. Gör du långa monteringar kan du med fördel göra flera bågar för större stabilitet.

 

Buer-550x290

 

Nedan visas två monteringar i akryl. Den vänstra är gjord med bågar som visas ovan, och den högra är gjord utan. Den första sitter samman och är stabil, men kan fortfarande tas bort. Den andra faller från och ger sig när man drar från sida till sida.

 

Forskel-akryl2-550x292

 

 

Exempel på design utan användning av lim

 

Vi har gjort ett litet exempel på hur du kan göra en design i akryl utan att använda lim. Nedan ses två små pallar som är laserskurna i 3 mm akryl. Det är små avrundningar eller cirklar i alla hörnor, och krökning i alla monteringar på samma sätt som beskrivet ovan.

 
taburet-550x319

Nedan kan du se hur delarna först är ritade och sedan resultatet när de har laserskurits.

 

Taburet-skaerefil-550x290-2

 

taburetskaering-550x383

 

Sedan är det bara att montera ihop de olika delarna.