Laserskärning i trä – plywood

Vid laserskärning i trä uppför sig alla material olika. Plywood har också ett eget sätt att reagera på vid laserskärning. Här följer lite information om vad man ska tänka på när man vill laserskära i plywood.

Plywood är sammansatt av många lager tunt trä. Det vill säga att ju tjockare än plywoodskiva är, desto fler lager är den sammansatt av. Alla lagren limmas samman till en formstabil skiva.

IMG_0044

 

På grund av plywoodens uppbyggnad kan det vid laserskärning uppstå “hål” mellan de tunna lagren. Det här beror inte på att plywooden blir laserskuren utan att när lagren sätts samman till en tjock skiva kan det uppstå “hål” med luft mellan lagren. Det går inte att undvika och sker även vid annan bearbetning av träet.

På grund av att plywood innehåller så mycket lim får kanterna en bränd, nästan svart färg. Själva ytan får en brun kant längs med skärspåret. Du kan läsa mer om laserns skärlinje här. Det här är en fråga om vad man gillar: vissa vill ha den mörka färgen i plywood från laserskärning, den ingår helt enkelt i själva designen. Andra tycker däremot att det är mindre snyggt.

Om du inte gillar det så mycket har vi sett till att man kan använda en skyddsfolie på både fram- och baksidan av plywooden för att förhindra att den färgas. Det är en självhäftande folie som läggs på plywooden innan vi börjar laserskära. När du får din beställning måste du tänka på att ta bort folien – vi har haft kunder som inte har sett folien och trott att vi laserskurit utan den. Det kan finnas folie både på fram- och på baksidan av plywooden så titta ordentligt. Den är inte så kraftig och lätt att ta av.

Du kan själv se vilka plywoodtyper vi har i vårt sortiment här.